Posted on Leave a comment

Ko ušeska bolijo…

Vnetje zunanjega sluhovoda je ena najpogostejših težav, s katero se srečujejo psi. Pri mačkah ni tako zelo pogosto, se pa vseeno rado pojavlja.

Kosmatinci so za vnetje zunanjega sluhovoda predisponirani, saj imajo v nasprotju s človekom, dolg sluhovod v obliki črke L. Ta sicer omogoča dober prenos zvoka in večjo natančnost lociranja, ampak je hkrati zaradi oblike in dolžine težko dostopen in se ne čisti sam. Še bolj na udaru so pasme, ki imajo močneje odlakane sluhovode, zožane sluhovode in živali, ki imajo povečano produkcijo ušesnega masla.

Vnetje sluhovodov ima lahko najrazličnejše vzroke. Običajno gre za bakterijsko, glivično ali parazitološko vnetje, vendar je pri psih, pa tudi mačkah lahko še veliko dejavnikov, ki povzročijo težave, tako da razen pri parazitih, je redko glavni razlog v glivicah oziroma bakterijah. Pogosta vnetja vidimo predvsem pri alergikih in živalih z hormonskimi motnjami.

Bakterijsko vnetje

Najpogostejše bakterije, ki jih najdemo v vnetih sluhovodih so Staphilococcus pseudintermedius, ki je na koži in sluznici sluhovoda prisoten tudi pri zdravih živalih in težave povzroča oportunistično. To pomeni, da je redko glavni in edini razlog prisotnost bakterij. Poleg Staphilococcov, najdemo tudi bakterije iz rodu Pseudomonas, Klebsiella, Enterococcov in Corynebacterium. Nekatere od njih ustvarijo okrog sebe biofilm, ki bistveno otežuje prehod antibiotikov in s tem zdravljenje. V veliki večini so bakterije samo dodatni faktorji vnetja, redko povzročajo primarno bolezen.

Glivično vnetje

Najbolj običajna glivica, ki jo najdemo pri brisu sluhovodov je Malassezia pachydermatis, ki je na koži živali normalno prisotna. Tako kot bakterije, so tudi glivice običajno sekundarni povzročitelji vnetja, ki ga je omogočil nek drug proces v telesu. Glivično vnetje sluhovodov je izredno srbeče in ga lahko prepoznamo tudi po značilnem vonju, ki večino spominja na vlažno perilo, ki je bilo pozabljeno v plastični vrečki.

Glivice v sluhovodu. Vir: lasten arhiv
Huda glivična infestacija sluhovoda. Vir: lasten arhiv

Paraziti

Pri vseh kosmatincih, so vzrok vnetja lahko tudi paraziti, predvsem ušene garje. Te so še posebej pogoste pri prostoživečih mačkah. Garje se prehranjujejo z ušesnim maslov in v sreno sluhovoda odlagajo jajčeca. V primeru infestacije z garjami, se pojavlja huda srbečica, prepoznamo pa jih lahko tudi po značilnem izgledu ušesnega masla, ki spominja na kavno usedlino. Pri pregledu sluhovoda z otoskopom, pa v sluhodou pri prisotnosti garjih vse migeta, saj se umikajo svetlobi.

Ušesne garje pri mački. Otodectes cynotis. Vir: lasten arhiv

Alergije

Najpogostejši primarni vzrok vnetij so razne alergije. Le-te so pri psih pogoste, naj si bo kot alergije na hrano ali zunanjo okolico. Alergična reakcija povzroči zmanjšano imunost in prebije kožno bariero, ter pospešujejo nastanek ušesnega masla. Vse to vodi v idealne pogoje za razrast glivic in bakterij, ter tako poslabša vnetje sluznice. Poleg ušes, alergije rade prizadanejo tudi kožo, kjer imajo podoben učinek in paranalne žleze. V primeru ponavljajočih se vnetij sluhovoda, kože in paranalnih žlez, je tako vedno potrebno pomisliti tudi na morebitne alergične vzroke. V kolikor je težava v zunanjih alergenih, so alergijska vnetja običajno sezonska.

Pordela sluznica pri hudi alergiji na sezonski cvetni prah. Vir: lasten arhiv

Hormonske motnje

Podobno kot alergija, lahko tudi hormonska neravnovesja povzročijo povečano občutljivost sluznice in ponudijo pogoje za razrast sekundarnih povzročiteljev vnetja. Za razliko od ostalih, gre običajno za nesrbeča vnetja, razen v primerih razrasta glivic in bakterij. Te težave so pogoste predvsem pri živalih v srednjih in zrelih letih, zato velja pomisliti nanje pri ponavljajočih se težavah, ki niso vezane na sezono.

Tujki

Ne tako redko, najdemo v sluhovodih tudi tujke. Ti so običajno sezonski, saj gre v največ primerih za semena in klasja raznih trav, ki v sluhovod zaidejo med igro v visoki travi. Eden glavnih znakov je nenadno otresanje z glavo, cvilež in dričanje po ušesu. V kolikor takega tujka ne odstranimo dovolj hitro, pride lahko do hudega vnetja sluznice in posledično razrasta bakterij in gliv. V hujših primerih lahko tujek povzroči tudi predrtje bobniča.

Neoplazije

Redkeje od ostalih, so vzrok težav v ušesih lahko tudi novotvorbe sluhovoda. Te so lahko tako benigne kot maligne. Benigne so običajno posledica dolgotrajnega draženja in izrastejo kot izboklina sluznice. Glavna težava novotvorb v sluhovodih je oviranje prehoda in zračenja sluhovoda, kar povzroča nabiranje ušesnega masla v notranjem delu in posledično ustvarja primerne razmere za nastanek vnetja.

Klinični znaki težav z ušesi

Lastniki najpogosteje opazijo naslednje težave:

  • temen izcedek iz sluhovoda;
  • izdatne količine ušesnega masla
  • neprijeten vonj iz ušes
  • rdeč, otekel ali na dotik boleč uhelj
  • stresanje z glavo
  • praskanje po ušesih
  • kraste okrog ušesa in po uhlju

V vsakem primeru težav s sluhovodom je nujno potreben pregled pri veterinarju, kjer se odvzame bris in z otoskopom pregleda sluznica in stanje bobniča. Na tak način se hitro vidi razlog vnetja, pa tudi katera zdravila so za našega kosmatinca varna. Bris se pobarva po metodi Diff-Quick in pogleda pod mikroskopom, vidimo pa lahko glivice, bakterije, gnoj…

Dodaj odgovor