Lipogems matične celice

Lipogems je nova inovativna veja regeneracijske medicine, ki je, podobno kot mnogo drugih, v veterino prišla iz humanega sveta.

Metoda deluje z mikrofragmentacijo maščobnega tkiva prek ne-encimskega mehaničnega procesa z uporabo zaprtega sistema za enkratno uporabo.Maščobno tkivo, se zbreze s pomočjo vakuuma. Iz zbranega maščobnega tkiva se nato prek patentiranega postopka s fiziološko raztopino in Lipogems sistema pridobi mezenhimske stromalne celice, pericite in tranzicijske pericite.

Periciti so celice, ki se v tkivo nahajajo okrog krvnih žil, njihova glavna naloga pa je reakcija na poškodbo tkiva in obnova le-tega. Sam proces pridobivanja celic prek Lipogems metode simulira poškodbo tkiva in tako spodbudi peridobljene pericite k aktivaciji.

Prednost postopka Lipogems metode, je hitrost in minimalno invazivna kirurška tehnika, ki zagotavljata kratek čas potrebne splošne anestezije in hitro okrevanje po posegu. Celoten postopek je izpeljan še isti dan, kar pomeni, da žival potrebuje samo eno splošno anestezijo. Postopek poteka v treh korakih:

  • Pridobivanje maščobnega aspirata s tehniko liposukcije. Najprimernejše mesto za odvzem maščobnega tkiva pri psih in mačkah je ledveni del hrbta, kjer je maščobna obloga dovolj debela, hkrati pa je mesto lahko dostopno in ni močnosti večjih poškodb spodaj ležečega tkiva. Kirurško mesto se sterilno pripravi in naredi zareza v velikosti nekaj milimetrov. V tkivo se z dolgo iglo krožno vbrizga sterilna fiziološka tekočina, ki napolne medceličnino in pomaga pri sproščanju celilc. Sledi uporaba vakuumskega sistema za liposukcijo, ki sproščeno maščobno tkivo zbere.
  • Sledi obdelava maščobnega aspirata. V tem koraku tkivo mikrofragmentiramo s posebnim patentiranim postopkom. Celice se ločijo od medcelične strome, kar omogoči, da jih zberemo ločeno od ostalega tkiva v posebni brizgi prek filtra. Celice so v več korakih koncentriranja tako pripravljene za uporabo.
  • Zadnji korak je vbrizgavanje zbranih celic na problematičen del telesa, oziroma v prizadeti sklep.

Metoda je uporabna za zdravljenje več težav:

  • Vaskularne bolezni
  • Imunsko pogojenega artritisa
  • Travmatskih poškodb lokomotoričnega aparata (poškodbe križnih vezi, meniskusov in zlomov znotraj sklepov
  • Razvojnih napak (displazije kolkov in komolcev)
  • Degenerativne bolezni sklepov (artritisa)
Shematični prikaz ekstrakcije, mikrofragmentacije in ločevanja mezenhimalnih stromalnih celic
Vbrizgavanje stromalnih celic v prizadeti sklep. Vir: lasten arhiv

Kaj so mezenhimalne matične celice?

Po definiciji, so matične celice tiste celice, ki imajo diferenciacijski potencial za adipogenezo (tvorbo maščobnega tkiva), hondrogenezo (tvorbo hrustanca) in osteogenezo (tvorbo kostnine). Po določenih študijah pa nja bi imele tudi zmožnost kardiomiogeneze (tvorbe celic srčne mišičnine)in miogeneze (tvorbo celic mišičnine). Potencial za tvorbo živčnih celic, še ni znan, oziroma so študije šele v začetnih fazah.

Tradicionalno se matične celice pridobivajo iz kostnega mozga, krvi popkovine, maščobe, tkiva slinskih žlez in delov črevesja. Žal njihovo točno delovanje ni povsem znano, saj večina študij poteka in vitro na posameznih vzorcih celičnih kultur, je pa njihovo delovanje mogoče preučevati posredno glede na učinkovanje v telesu.

Prave matične celice so po nekaterih trditvah samo tiste, ki izhajajo iz popkovne krvi, saj gre za resnično nediferencirane celice, ki imajo teoretično neomejeno možnost razvoja v katerokoli tkivo. Pri odraslih jih najdemo samo v kostnem mozgu in spolnih gonadah, njihova naloga pa je nadomeščanje hitro propadajočih celic. Njihovo delovanje je lahko enopotentno ali multipotentno, kar pomeni, da se lahko diferencirajo v samo nekaj tkiv. Pri odraslih gre tukaj predvsem za hemopoetske matične celice, ki skrbijo za nadomeščanje krvih in imunskih celic, bazalne celice katerih naloga je obnavljanje kože in mezenhimalne stromalne celice, ki skrbijo za obnovo maščobnega, hrustančnega in kostnega tkiva. Te cellice so v telesu v manjšini, vendar pa je njihova naloga za obnovo organizma izrednega pomena.

Mezenhimalne stromalne celice

Mezenhimalne stromalne celice, so celice izbire pri Lipogems metodi. Njihova velika prednost je multipotentnost, kar pomeni, da se lahko diferencirajo v več tkiv in so tako uporabne za zdravljenje široke palete težav. Kljub neomejeni možnosti samoobnavljanja ohranjajo zmožnost multipotentnosti. Po nekaterih študijah pa naj bi imele tudi imunomodulatorni efekt in s svojim delovanjem bile zmožne supresije rakastih celic.

Čeprav so bile opravljene študije za več različnih načinov aplikacije teh celic, je trenuni konsenz, da je njihovo delovanje najboljše z direktnim vbrizgavanjem na mesto pokodbe, ki ga želimo sanirati.

Lastna izkušnja naše prve pacientke

V Veterini Noe smo tovrstni poseg pod vodstvom našega gostujočega ortopeda opravili prvi v Sloveniji. Kandidatka je bila psička Freya, zvesta sopotnica naše Urške. Freya je psička pasme coton de tulear in je pri 10 letih utrpela travmatske poškodbe obeh prednjih tačk zaradi padca. Zaradi starosti in obsega poškodb, ki so poleg zloma vsebovale tudi nekaj potrganih vezi, kirurško zdravljenje ni imelo željenih rezultatov, psička pa je še dve leti po poškodbi težko hodila, imela hude bolečine v obeh zapestjih in napredovan artritis v desnem komolcu. Spomladi 2021 je tako postala poskusni pacient Lipogems metode.

Sam poseg je Freya prestala brez večjih zapletov, kljub 13 letom starosti. Ker je bilo pridobljenih matičnih celic dovolj, smo se odločili za vbrizganje 1ml v vsak najbolj prizadet sklep in 0,5ml v vse ostale sklepe preventivno, glede na starost. Zaradi večje količine sklepne tekočine, je Freya dva dni po posegu hodila precej rigidno, vendar pa je že tretji dan lahko normalno krčila vse sklepe. Izboljšanje Freyine hoje in zmanjšanje bolečine se je prvič pokazalo po okoli 3 tednih po posegu. Bistveno izboljšanje pa po treh mesecih, ko za dnevno aktivnost ni več potrebovala protibolečinske terapije.

Freya se danes, skoraj 2 leti po posegu, še vedno zelo dobro počuti in terapijo proti bolečinam potrebuje zgolj občasno, še posebej ob slabem vremenu ali po večjem naporu. Glede na rentgenske posnetke, pa je tudi artritis v desnem komolcu na skoraj enaki stopnji kot pred samim posegom 2 leti nazaj.

Sterilna prirpava kirurškega polja. Vir: lasten arhiv
Vbrizganje fiziološke raztopine kot priprava na liposukcijo. Vir: lasten arhiv
Zbrano maščobno tkivo je pripravljeno na mikrofragmentacijo. Vir: lasten arhiv
Sedimentacija zbranih mezenhimalnih stromalnih celic. Vior lasten arhiv