Veterina

V naši ambulanti nudimo širok spekter storitev za male in eksotične živali.

KLINIČNI PREGLEDI

Splošen klinični pregled je temeljni del pregleda živali, pri kateremu žival pretipamo, pregledamo barvo sluznic, ocenimo stanje zob in dlesni, izmerimo telesno temperaturo ter poslušamo srce in pljuča.

Običajno je prvi na seznamu, ko pride žival na cepljenje ali zaradi bolezni, saj z njim zaznamo marsikatero nepravilnost, težavo in bolezen.

PREISKAVE KRVI

V ambulanti imamo lasten laboratorij, kjer nudimo hematološke in biokemijske preiskave krvi, prav tako pa tudi kvalitativno in kvantitavtivno merjenje ščitničnih hormonov in progesterona, merjenje fenobarbitala v krvi in drugih diagnostičnih testov.

Večina testov ponuja rezultat že v nekaj minutah. Za ostale diagnostične teste pa uporabljamo nemški laboratorij Laboklin.

KIRURGIJA MEHKIH TKIV

Nudimo širok spekter kirurških posegov za preventivno, reševanje težav in tudi urgentna stanja.

STOMATOLOŠKI POSEGI

Ker je zdrav gobček zelo pomemben za zdravje celotne živali, nudimo tudi preglede ustne votline in morebitne stomatološke posege, kot tudi preventivno čiščenje zobnega kamna.

PREVENTIVNA CEPLJENJA

Preventivna cepljenja so pomemben del preprečevanja širjenja bolezni med populacijo živali.

V Sloveniji sta najpogostejši cepljenji proti steklini, ki je zakonsko obvezno in cepljenje proti kužnim boleznim, ki je prostovoljno. Cepivo proti kužnim boleznim je koktajl 5 bolezni, ki so za pse zelo nevarne in so izredno nalezljive; to so kužni kašelj, pasja kuga, parvoviroza, virusni hepatitis psov in leptospiroza.

Nudimo tudi cepljenje proti Boreliji, ki se svetuje za lovske pse in cepljenje proti herpes virusu, ki je svetovano za breje in doječe psice.

ORTOPEDIJA

V ambulanti nudimo in izvajamo osnovne ortopedske preglede vsakodnevno. Za bolj natančno diagnostiko imamo na voljo gostujočega ortopeda, ki izvaja pri nas tudi ortopedske operacije.

ULTRAZVOČNA IN RENTGENSKA DIAGNOSTIKA

V naši ambulanti imamo sodoben ultrazvočni in rentgenski aparat, tako da so tovrstne preiskave možne tudi pri nas.

STERILIZACIJE IN KASTRACIJE ŽIVALI

Pomemben dejavnik preprečevanja neželenih živali in mladičev so sterilizacije samičk in kastracije samčkov. Tovrstne posege nudimo pri vseh sesalcih, ki jih obravnavamo v naši ambulanti.

OZNAČITEV IN REGISTRACIJA ŽIVALI

V Sloveniji je zakonsko obvezna označitev vseh psov z mikročipom in registracija v register hišnih živali. Po zakonu, mora biti vsak pes označen do 16. tedna starosti in najkasneje takrat, ko zapusti leglo.

Označevanje mačk in drugih hišnih živali, je zaenkrat še prostovoljno (a priporočljivo). V pripravi je že nov zakon, ko bo označevanje predvidoma postalo obvezno tudi za mačke.

Označevanje živali z mikročipi je pomebno predvsem za nadzor populacije in takrat, kadar se žival izgubi. Mikročip sicer ni GPS naprava in živali ne moremo geografsko slediti preko njega, vendar pa ga ob najdbi odčitamo in žival vrnemo lastniku prek podatkov v registru.

CITOLOŠKI PREGLEDI

Citologija oziroma pregled celic je pomemben del interne medicine. Ocenjujemo brise in aspirate, s katerimi lahko precej natančno določimo vzrok težav.

Citologija je pomeben del dermatologije, saj zoža krog morebitnih vzrokov, kar pomeni, da je zdravljenje bolj natančno. Prav tako je pomembna za pregled vseh bulic in drugih kožnih sprememb, kjer lahko ugotovimo tako natančno diagnozo, oziroma lažje določimo še potrebne preiskave za postavitev diagnoze in potek zdravljenja.

PREHRANSKO SVETOVANJE

V naši ambulanti nudimo temeljito prehransko svetovanje za vse vrste živali, ki jih zdravimo. Svetujemo lahko pri sestavi diet predpripravljene, kot tudi surove in kuhane prehrane. Predvsem pa priporočamo prehransko svetovanje za alergike in živali s prebavnimi motnjami.