Posted on

Čiščenje zobnega kamna

Z menjavo mlečnega in stalnega zobojva, se razvoj zob pri psih konča. Vendar pa se zgodba o zobeh, za skrbne lastnike, tukaj šele začenja.

Težave z zobnim kamnom se med posameznimi pasmami psov razlikujejo, vendar v grobem velja, da pestijo pretežno pse malih pasem in brahicefalične pasme, to so pasme s skrajšanim gobcem. Eden glavnih vzrokov za te težave je spremenjena oblika lobanje in posledično manj prostora za normalno razporeditev zob v gobcu. Zobje so za to bolj natlačeni, med njimi je več medzobnih površin, kamor se kamen lažje nabira in ga je težje primerno očistiti.

Eden pomembnim razlogov za povečan pojav zobnega kamna pri malih pasmah je tudi prehrana z veliko vsebnostjo ogljikovih hidratov, ki izdatno hranijo bakterije v gobcu, odgovorne za nastanek zobnega kamna. Težave z zobmi so tudi pogostejše pri psih, ki so hranjeni z ostanki človeške hrane, saj je sestava neprimerna, istočasno pa je taka hrana povsem mehka in se izdatno lepi na medzobne prostore.

Preventiva zobnih bolezni, je tako ko pri ljudeh, tudi pri psih predvsem redno ščetkanje zob s primerno zobno krtačko in psom prilagojeno zobno pasto.
Pri izbiri zobne krtačke se osredotočamo predvsem na obliko ščetke, ki je odvisna od oblike in dolžine našega pasjega gobca in na to, da so ščetine na ščetki čimbolj nežne, da ne poškodujejo dlesni. Pri manjših pasmah s kratkim gobčkom, so tako bolj uporabne pediatrične zobne ščetke, ki so majhne z izredno mehkimi in kratkimi ščetinami, pri večjih pasmah pa se lahko posložujemo pravih pasjih zobnih krtačk, ki so oblikovane tako, da ščetkajo vse površine zoba hkrati, vendar so zaradi svoje oblike za manjše pse neuporabne. V kolikor nismo prepričani v uporabo zobne ščetke, so na izbiro tudi različni naprstniki s katerimi lažje dosežemo vse zobe v gobcu, za začetnike so še posebej primerni taki iz mikrovlaken.


Zobna pasta za pse, se od človeške močno razlikuje. Pasta se ne peni in tako živali med ščetkanjem gobca ne ovira, ni je potrebno izpirati iz gobca po uporabi in ne vsebuje mentolov in podobnih, pekočih, snovi. Kar je izrednega pomena, pasje zobne paste so narejene z okusom, bodisi piščanca, ribe ali jetrc, kar pomeni, da je za psa dogodek ščetkanja zob prijeten in delno nagrada. Na tržišču je cel spekter zobnih past, med njimi tudi malo dražjih encimskih, ki lahko z dosledno uporabo celo delno stopijo že nastali zobni kamen.


Če naš ljubljenček zobni kamen že ima, ga le s čiščenjem žal ne bo mogoče odstraniti, temveč je potreben poseg pri veterinarju, kjer živali v splošni anesteziji zobe temeljito očistimo z ultrazvočnim inštrumentom, poškodovane ali močno prizadete zobe odstranimo in pred koncem zobe spoliramo. Poliranje je pomemben korak tretmaja čiščenja zob, saj s čistilnim inštrumentom površino zob blago poškodujemo in je tako hrapava, kar je idealno za ponovno nalaganje kamna. Prav tako se odsvetuje čiščenje zob pri budnih živalih v pasjih salonih, saj tako čiščenje ne more temeljito odstraniti zobnega kamna tudi pod dlesnijo in sanirati pokodovanih zob. Pri nekaterih živalih je namreč paradontalna bolezen tako napredovana, da je zobni kamen še edini cement, ki zob drži na svojem mestu. V kolikor nas skrbi stanje zobca našega ljubljenčka, se je priporočljivo pogovoriti z veterinarjem, ki bo svetoval kako zobe očistiti in kasneje tako stanje tudi vzdrževati.

Pomembno je vedeti, da napreodvana bolezen zob pri živalih ni vedno takoj opazna. Naši ljubljenčki lahko normalno jedo kljub močno poškodovanim zobom in precej bolečine. Eden prvih znakov tžav z zobmi je močan zadah iz gobca, lahko pa je to tudi edini klinični znak. Načeloma veterinarji ob vsakem pregledu in cepljenju pregledajo tudi ustno votlino zob in opozorijo na morebitne težave, vendar ni odveč, če tak pregled za svojega ljubljenčka opravimo vsaj enkrat letno.

Dobra preventive zobnemu kamnu je tudi crkljanje kosmatinca s surovimi mesnatimi kostmi. Take kosti niso nevarne prebavi, pes pa se z njimi zabava dlje časa in poleg dobro očisti zobe. Kljub vsemu je pomembno, da imamo psa, ko ima na voljo kost pod nadzorom.