Posted on

Zobne obloge

Vsak lastnik psa, se slej ko prej sreča z mokrim poljubčkom, ki mu sledi šok zaradi vonja iz gobca našega kosmatinca. Eden glanih razlogov za ta vonj, so zobne obloge, znane tudi kot zobni kamen, ki se ob pomankljivem čiščenju zobovja nalaganjo na rob med zobmi in dlesnimi.

Zobne obloge pri psu. Vir: lasten arhiv
Izpostavljene korenine po odstranitvi kamna. Vir: lasten arhiv
POstopek čiščenja v splošni anesteziji. Vir: lasten arhiv

Zobni kamen so obloge zob, ki so pogosta težava psov in mačk sodobnega časa. Gre pravzaprav za mineraliziran matriks iz bakterij in njihovih ovojnic, ki se nabira na površini zob, še posebej v medzobnem prostoru, tik pod dlesnijo in na površini poškodovanih zob, saj je odkrhnjena sklenina manj gladka in se bakterije nanjo lažje primejo. Prekomerno nabiranje zobnega kamna na zobu psa, pri katerem so ostali zobje načeloma čisti, je tako eden dober pokazatelj, da je ta zob poškodovan. Nalaganje zobnega kamna je sicer odvisno od mnogih dejavnikov, od prehrane, do navad žvečenja psa, kot tudi same ustne mikroflore psa. Nekateri psi imajo tako bistveno večjo nagnjenost k nalaganju zobnega kamna in je higiena zob pri njih izrednega pomena.

Vse se začne z bakterijami, ki so normalno prisotne v gobcu vsake živali. Mikroflora gobca, se individualno razlikuje, kar pomeni, da se nekaterim psom lahko kamen nabira hitreje kot drugim. Zaradi neprestanega gibanja in encimov v slini, se te bakterije, ki so zbrane na površini zoba začnejo obdajati z zaščitnim plačem, matriksom. Na tej točki je zobna obloga še mehka in enostavno odstranljiva z nežnimi gibi. V kolikor te obloge niso odstranjene bodisi s ščetkanjem ali žvečenjem primernih predmetov, bakterije spodaj sčasoma odmrejo in se na matriks začnejo nalagati minerali, le ta otrdi. Na tej točki že lahko zaznamo neprijeten vonj iz gobca, ki pa še ni močan, saj še ni povzročil vnetja.

V kolikor zobnemu kamnu nadalje pustimo prosto pot, se začne širiti od meje med zobom in dlesnijo proti konici zoba, pa tudi pod samo dlesen proti korenini. Tu pa se lahko pojavijo težave, saj zobni kamen z rinjenjem proti dlesni povzroči vnetje dlesni, ki je precej boleče za samo žival. Dlesen se sčasoma zaradi trajnega draženja prične umikati, kamen pa se tako vedno bolj približuje korenini. Telo zaradi vnetja poveča pretok krvi v predelu draženja, na to mesto tako pride več vnetnih celic, ki v boju z bakterijami ustvarjajo gnoj. Le-ta je glavni krivec za močan, neprijeten vonj, hkrati pa lahko tudi za slabše počutje naše živali. Na tej točki, je običajno edina pomoč odstranitev zobnega kamna v splošni anesteziji in po potrebi izpuljenje prizadetega zoba. V primerih, ko zobna korenina še ni prizadeta, pa lahko zadostuje tudi samo odstranitev zobnega kamna in možnost, da se vnetje dlesni brez draženja pomiri.

Posebno mesto nalaganja zobnega kamna so poškodovani zbje, kjer sklenina ni več gladka in se bakterije lažje oprimejo. Prav tako so pomembno mesto nabiranja medzobni prostori med nepravilno izraščenimi zobmi ter neizpadlimi mlečnimi in stalnimi zobmi.

Odstranitev zobnega kamna, je za psa neprijetna in lahko tudi boleča, za to se vedno opravlja v splošni anesteziji. Tako lahko brez nepotrebne bolečine in posledičnega nesodelovanja živali, dobro očistimo vse žepke pod dlesnimi in tudi ocenimo stanje zobovja, v kolikor so potrebne ekstrakcije. Brez odstranitve zobnih oblog, je večinoma težko napovedati, ali bo potrebna ekstrakcija zoba ali ne, razen v primerih, ko je že vidno izpostavljena zobna korenina.

Vnetje dlesni zaradi draženja pri mački. Vir: lasten arhiv
Rane po puljenju se zacelijo v približno tednu dni. Vir: lasten arhiv
Huda paradontoza z gnojnimi žepki pri psu. Vir: lasten arhiv

Čiščenje zob brez pomiritve


Odstranjevanje zobnega kamna brez splošne anestezije se v veterinarski medicine smatra za strokovno napako. Sam postopek je za psa neprijeten, lahko celo boleč, saj je potrebno temeljito ščistiti vse žepke okoli dlesni. Običajno med čiščenjem zobnega kamna najdemo tudi kak zob, ki je potreben odstranitve in lahko tak zob saniramo takoj. Samo čiščenje zobnega kamna, brez izruvanja zob z izpostavljeno korenino pa je huda napaka, saj so take korenine izpostavljene in posledično izredno boleče, marsikateri pes pa začne zaradi bolečine tudi zavračati hrano.

Pregled zobovja je del splošnega kliničnega pregleda živali, ki ga veterinarji opravimo pred vsakih cepljenjem, prav tako pa tudi v primeru bolezni. V kolikor opazimo odstopanja, na to vedno opozormo lastnika in svetujemo stomatološki poseg, če je potreben. Zdrav gobec in zobje, so tako kot pri človeku, del splošnega zdravja živali, saj lahko bakterije ob vnetih dlesnih lažje vstopajo v krvni obtok in povzročajo težave na srčnih zaklopkah, jetrih in drugih organih. Vsekakor pa je priporočljivo, da lastniki tudi sami spremljajo stanje gobčkov svojih kosmatincev, ter se ob morebitnih skrbeh oglasijo na pregledu pri veterinarju.